Grieghallen.jpgJeg merker at jeg sliter litt med å mobilisere det helt store engasjementet rundt dette. For selv om jeg forsåvidt ser poenget med at det er vanskelig å se hvordan folk kan ha et ønske om å bli, eller være, integrert i det norske, likestilte, samfunnet, og samtidig drive med egne innganger for kvinner og menn.

Jeg syns det er riktig av arrangementssjef Rolf Skogstrand å svare «Så lenge løsningene er i samsvar med Grieghallens sikkerhetskrav og rutiner, legger ikke vi oss opp i den praktiske bruken av inngangene.» De visste sannsynligvis at de leide ut til et muslimsk festarrangement, og at de dermed mente det var naturlig å la dem feire høytiden sin i tråd med egne tradisjoner.

Problemet oppstår, etter min mening, den dagen f.eks. muslimer begynner å legge seg opp i hvordan nordmenn skal feire jul. (Som er en ganske sammenlignbare høytid, med muslimenes ID, i den grad det er årets viktigste familiefest, for de fleste «kristne».) For det ER jo faktisk nettopp DET artikkelforfatteren her gjør. Han legger seg borti hvordan muslimer, i et arrangement for muslimer, skal feire muslimenes viktigste familiefest. Hvem har ikke gjort endel ting, i forbindelse med julefeiringen, uten annen begrunnelse enn at «det er tradisjon».

Hvorfor ikke la muslimer få feire sine religiøse tradisjoner, slik de selv ønsker det? Så kan «vi andre» få feire våre høytider, slik VI ønsker det, uten at noen skal legge seg borti hvordan vi gjør det. Jeg, personlig, syns det er vanskelig å respektere at folk spiser julemiddagen, på julaften, før julen ringes inn kl 17:00, f.eks. Men jeg kunne aldri drømme om å skulle nekte noen å gjøre det, allikevel. Derfor nøyer jeg meg med å riste litt oppgitt på hodet, i mitt stille sinn, og la dem gjøre det på sin måte.

Selvsagt kan man argumentere med at dette er Norge, og her må norske tradisjoner, og verdier, ha forrang. Men hallo! Skal vi kunne leve i harmonisk sameksistens, må vi faktisk respektere hverandres ulikheter. Og første bud, hvis vi faktisk ønsker at muslimer i Norge skal respektere norske verdier, og samfunnssystemer, er jo at vi møter deres kultur med aksept og respekt. Men så forstår jeg, som sagt, at enkelte opplever dette som et angrep på våre verdier, i og med at det foregikk i et norsk offentlig bygg. Men jeg nekter å tro at det var veldig mange ikke-muslimer som deltok på dette arrangementet. Og så lenge norske lover og regler ble fulgt, så ser jeg ikke at det skulle være et argument. For det står vel ikke noe sted i norsk lovverk, at det ikke er lovlig med en inngang for menn, og en annen inngang for kvinner? Hadde det vært snakk om at de hadde steinet en ung jente, fordi hun hadde forelsket seg i en norsk gutt, f.eks, så ville det vært en sak, som fortjener de reaksjonene som denne saken har vekket. Og personlig mener jeg at den beste måten å unngå å komme dithen, er å la muslimer feire sine høytider, slik de selv ønsker å gjøre det, uten at vi legger oss borti det.

Det finnes helt sikkert muslimer, også, som ikke likte alt ved måten dette arrangementet ble avviklet. Men da bør jo de ha frihet til å lage sitt eget arrangement, utenom, uten at det norske storsamfunnet bør legge seg borti det. På samme måte som at det garantert ikke er ALLE kristne som understøtter måten Jehovas Vitner utøver sin form for kristendom, og dermed heller ikke ønsker å delta på deres arrangementer. Men jeg tror de fleste ville mene at det ville være galt av Den Norske Kirke, å skulle diktere hvordan Jehovas Vitner utøver sin tro.

Så for å oppsummere litt, og være helt klinkende klar. Jeg blir overhodet ikke provosert, truet eller indignert av at en muslimsk organisasjon arrangerer en ID-fest med separate innganger for kvinner og menn. Men jeg vil ha meg frabedt at det samme blir praktisert på et arrangement hvor jeg selv skal delta. Jeg nekter å gå inn en annen inngang enn den som samboeren, og barna mine, benytter, slik at vi kan entre arrangementet sammen.

Hele artikkelen kan leses, ved å klikke linken øverst i innlegget her, eller ved å klikke her.