q18_5.jpgIdag fikk jeg levert et eksemplar av Q18 Smartwatch, for testing på vegne av GearBest.com. Umiddelbart ser den litt annerledes ut, men allikevel mer «typisk smartklokke» enn RWatch, som jeg har hatt en stund.

For å begynne der, da.. Siden jeg har skrevet en anmeldelse av RWatch M26s før, så kan jeg jo si noe om hva som er forskjellene på disse to klokkene. Q18 har litt mer enn dobbelt så stort batteri, med 500mah. Q18 har også innebygget selvstendig klokke, med plass til både sim-kort og minnekort opptil 32gb. Q18 har også et eget kamera på 2 mpixel. Telefonen har også NFC, selv om jeg ikke har fått denne funksjonen til å fungere. Og Q18 kan også skrive og sende sms-meldinger. Dessuten er programvaren, til android-telefoner, for synkronisering av klokken, langt mer stabil og solid enn hva som var tilfellet for RWatch. (Dette var egentlig den viktigste ulempen ved RWatch, som i og for seg var en bra klokke, det også.) Til gjengjeld er Q18 noe dyrere enn RWatch. Skjønt i skrivende stund koster Q18 i underkant av 260kr, mens RWatch faktisk har steget til nesten 270kr. (Jeg betalte 222kr da jeg bestilte den for et par måneder siden.)

 

q18_4.jpgDet som er likt, derimot, er skjermstørrelsen på 1,54 tommer. Begge har skritteller, søvnmonitor, kan fjernstyre telefonens kamera, lese innkommende sms, motta og foreta utgående telefonsamtaler via bluetooth, ved hjelp av tilknyttet mobiltelefon og fjernstyring av musikk-spilleren i telefonen.

Foreløpig har jeg bare prøvd å ringe en gang med telefonen. Men lyden virket helt ok. Og å finne frem telefonnummer, og ringe ut med den, var relativt enkelt. Jeg skriver «relativt», fordi skjermen naturlig nok er veldig liten, så man må være veldig nøyaktig med hvor man trykker, for å treffe det man ønsker. Jeg har også prøvd meg på å skrive sms. Noe som fungerte overraskende bra, siden man har valgt å ha et gammeldags tasteoppsett, med 9-talls tastatur, med 3-4 bokstaver på hver tast, som kommer frem ved å trykke flere ganger på hver tast. (Alle som har brukt gammeldags mobiltelefon, med fysiske taster, kjenner dette opplegget.) Men jeg kommer nok ikke til å droppe å bruke telefonen, primært, til å skrive sms. Men kan være veldig praktisk å ha muligheten til å skrive direkte på klokken, også. I og med at klokken har en selvstendig telefon, har man også muligheten til å lagre kontakter direkte på klokken, uten å måtte hente dem fra den tilknyttede telefonen.

q18_2.jpgKlokken har plass til selvstendig sim-kort og et TF minnekort på opptil 32gb. Og et utskiftbart batteri på 500mah.

Kameraet på klokken er veldig underlig plassert. Eller rettere sagt, vinklingen er underlig. Linsen peker altfor mye oppover, slik at man må vri armen veldig mye frem, og man må lene seg over  for å se displayet, og hva man tar bilde av. Dette antar jeg kan være gjort slik, for at det skal være mulig å ta selfies med den, også. Men det krever i så fall at man tar klokken av armen, hvis man skal ha mulighet til å få et noenlunde ok resultat. Ved innendørsfotografering, blir bildene veldig uklare, og lite tilfredsstillende i fargedybde. (Utendørs, som gjerne er mindre krevende for kameraet, har jeg ikke testet enda.) Men hva forventer man av et kamera, på en klokke, med en prislapp på ca 260kr? På esken, når jeg mottok klokken, står det at kameraet har en oppløsning på 2 megapixler, mens i nettbutikken til GearBest, står det at det har en oppløsning på kun 0,3MP. De bildene jeg har tatt, må jeg nok si at ligner mer på 0,3, enn 2MP, men det er vanskelig å bedømme, så lenge jeg kun har sett bildene på den lille skjermen på klokken.

Klokken har også Facebook, Twitter og verdensklokke applikasjoner. Men alle disse gir bare en beskjed om at de ikke er tilgjengelig «at the moment». Dette kan skyldes at klokken ikke støtter wifi, og derfor er avhengig av sim-kort for datatrafikk. Eller at applikasjonene ikke er skikkelig klargjort. Mest sannsynlig det første. Syns vel egentlig at den type datatrafikk burde vært mulig over Bluetooth via den tilknyttede mobiltelefonen. Dette burde være et spørsmål om programvare-oppsett. Men ikke av den sorten som brukeren selv får gjort noe med.

q18_1.jpgInnholdet i esken var: Klokken, 1 stk usb-kabel, ett batteri, bruksanvisning og en skjermbeskytter i herdet glass.

Alt i alt fremstår klokken som godt bygget, og overgår forventningene man kan ha, til en smartklokke til under 300kr. Jeg liker skjermen, og den svake krummingen, som tilpasser hele klokken til armen. Men en touch-skjerm på kun 1,54 tommer, krever litt trening, for å få dreisen på hvor man skal trykke for å treffe der man har tenkt å treffe. Her har nok også vi som har relativt små fingrer, et fortrinn, tenker jeg.

Skal bli spennende å se hvordan det er med slitestyrken til materialene i klokken. Men sånn i utgangspunktet, er det ingenting som tyder på at de skal være spesielt mye dårligere enn det som benyttes i dyrere versjoner av tilsvarende produkter.